گذر زمان و ظهور فناوری های پیشرفته و افول تدریجی منابع نفت و گاز طبیعی، نیاز مبرم به انرژی الکتریکی و تولید آن به روش های نوین را دوچندان میکند؛ تا آنجا که در اکثر کشورها، بخش قابل توجهی از بودجه های تحقیقاتی به یافتن زمینه های جدید برای تولید انرژی های پاک، ارزان و سهل الوصول است.
مزرعه های خورشیدی، مزرعه های بادی، مزرعه های موج شکن، دریاچه های کنار ساحلی و بسیاری طرح های دیگر، که رفته رفته قدرت رقابت با سوخت های فسیلی را پیدا کرده و تبدیل به راهکاری جدید و پاسخی مناسب برای نیاز روزافزون انرژی الکتریکی است. در این میان اما، در کشور ما، کوشش های کم رنگ و بی اعتنایی های نسبی، عرصه ی ظهور این فنّاوری ها را تنگ و کم رونق کرده است. شاید برخورداری از منباع غنی سوخت فسیلی و همچنین تولید تقریباً مناسب و مکفی انرژی الکتریکی یکی از دلایل این موضوع باشد، اما بر هیچ کس مستور نیست که کشورهای درحال توسعه مانند ایران، با نرخ رشد بسیار بالایی برای استفاده از انرژی الکتریکی روبرو هستند.
در نتیجه، معقول می نماید، مسئولین ذی ربط، توجه بسیار بیشتری نسبت به این موضوع داشته باشند. مزارع بادی رودبار و دیزباد و استفاده از انرژی زمین گرمایی در استان های غربی می تواند سرآغاز راه پرفروغ استفاده از انرژی های نو باشد.
در این میان اما، برخی از نقاط ایران هست که زمینه های بسیارزیادی برای بهره برداری از انرژی های نو در آنها وجود دارد؛ که گویا متأسفانه هنوز مورد توجه مسئولین قرار نگرفته اند؛ که یکی از این نقاط شهرستان طبس است.
کویر سوزان، که روزگاری مظهر بی حاصلی بود، امروز چشم امید مهندسین انرژی های نو است. انرژی لایزال خورشیدی و انرژی باد، که گذشتگان طعمی بجز خشونت و آسیب از آن نچشیده اند، در دنیای امروز به یک دریچه ی جدید برای ورود به آن سوی مرزهای علم و فناوری تبدیل شده است؛ و طبس، این گلشن کویر، با برخورداری از کویری مستعد، می تواند در صورت پیگیری مسئولین شهرستان و مساعدت مسئولین مربوطه، به عنوان سنبل و سرآمد استفاده از انرژی های نو، در سطح جهانی مطرح شود.
نخست، کویرهای این شهرستان، که شدت تابش خورشید در آنها بسیار زیاد است، مزرعه ای مناسب برای استحصال انرژی خورشیدی، به شیوه های مستقیم و غیر مستقیم است. ترکیب این مزرعه و نیروگاه حرارتی، یک سیکل ترکیبی پربازده خواهد بود که آینده ای روشن را نوید خواهد داد. ضمن اینکه با توجه به وجود معادن زیاد در دل کویر و همچنین کشف میادین گازی و نفتی، نیاز به استفاده از انرژی برق در منطقه رفته رفته رو به فزونی خواهد نهاد و این مزرعه، خواهد توانست در جهت تأمین آن، با قیمتی مناسب و عمری همیشگی کارآمد باشد.
در کنار انرژی خوشیدی، انرژی باد نیز قامت افراشته؛ چنان که همگان کویر طبس را، دست توانمند خداوند برای سرنگونی دشمنان اسلام و نظام می دانند. و این نیروی طبیعی توانمند، که توان تولید انرژی در مقیاس بالا را دارد، نیاز به توجه مسئولین و همّت آنها دارد، تا در مسیر پیشرفت کشور، چنانکه قبلاً خدمتگزار بوده، امروز نیز کارگر واقع افتد. و چه مزرعه ی باشکوهی در دل کویر خواهد شد، کشتگاه خورشید و باد.
همچنین، وجود آبگرم های طبیعی در سطح شهرستان، زمینه را برای ایجاد نیروگاه های زمین گرمایی، به روش تزریق، به وجود آورده است. به عنوان مثال، در نزدیکی روستای نایبند، وجود آب گرم دیگ رستم، که حکایت از دل سوزان زمین دارد، می تواند زمینه ساز ایجاد اولین نیروگاه زمین گرمایی در شرق کشور باشد. جالب اینجاست که روستای نایبند با توجه به بعد مسافتی که از سایر نقاط شهری دارد، به شبکه ی سراسری برق متصل نیست و انرژی برق آن توسط چند دیزل تأمین می شود. و این، دلیل دیگری بر اهمیت پیگری این موضوع.
و در نهایت، طبیعت بکر شهرستان طبس، تنوع گونه های گیاهی و جانوری، وجود معادن متنوع، گستردگی و تنوع اقلیم، گسل های فعال، نیروگاه در دست احداث، همه و همه لزوم ایجاد یک مرکز آکادمیک و تأسیس یک دانشگاه جامع را در شهرستان طبس دوچندان می کند. دانشگاهی قدرتمند در زمینه های معدن، منابع طبیعی، زمین شناسی و انرژی های نو؛ تا در مسیر پیشرفت این کشور، جایگاه شهرستان طبس را والاتر و پرفورغ تر کند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 26,نوامبر,2024